Kako su nastali ćevapi

13/09/2019

Ćevapi, slasno jelo od mljevenog mesa, tradicionalno su jelo balkanskih krajeva turskog porijekla koje potječe još iz vremena Osmanskog Carstva, kada se ovaj ukusni specijalitet raširio po svim krajevima jugoistočne Europe. Ipak, receptura se razlikuje od zemlje do zemlje, i dok su u Bosni i Hercegovini ćevapi zadobili simbol nacionalnog specijaliteta, u ostalim susjednim zemljama, uključujući Hrvatsku, ćevapi se također prisvajaju kao dio tradicionalne regionalne kuhinje.

Tako se priprema ćevapa može razlikovati u vrsti mesa, telećeg, junećeg ili svinjskog, u veličini, količini korištene masti i u vrsti priloga koji se poslužuju uz ovaj bogati specijalitet. Primjerice u Bosni i Hercegovini, ćevapi se pripremaju u krušnoj peći ili somunu, dok se u Hrvatskoj poslužuju na plati uz luk, ajvar ili vrhnje. S druge strane, veličina ćevapa također se razlikuje od zemlje do zemlje, pa se tako u našim krajevima pripremaju ćevapi od 5 do 12 cm dok u Bugarskoj i Rumunjskoj mogu doseći dužinu od 15 cm, gdje se poslužuju uz kajmak.

U pivnici Bulevar pronaći ćete domaće ćevapčiće iz vlastite proizvodnje, a uz ovo ukusno jelo savršen dodatak je vrhunsko bavarsko Paulaner pivo. Uživajte sa svojim društvom u odličnoj atmosferi pivnice Bulevar uz slasne ćevapčiće i mnoštvo drugih vrhunskih jela s roštilja!