Kako je nastao burger?

31/07/2019

Burger (obično poznatiji pod nazivom hamburger) se prvi puta pojavio u 19. ili početkom 20. stoljeća. Nastao je kao proizvod gastronomskih potreba društva koje se ubrzano mijenja zbog industrijalizacije, pojave radničke klase te potražnje za masovnom i pristupačnom hranom koja se mogla konzumirati i izvan kuće.

Značajni dokazi upućuju na to da su se najprije u SAD-u počele preklapati dvije kriške kruha s komadom bifteka od mljevenog mesa. Tako su dobili hamburgere koje su prodavali prolaznicima. Postoje brojne kontroverze oko podrijetla hamburgera jer su se njegova dva osnovna sastojka, kruh i govedina, pripremali i konzumirali odvojeno u raznim zemljama puno prije njihovog kombiniranja u ukusnom burgeru.

Postoji i druga teorija koja kaže da su hamburgeri izvorno nastali u njemačkom gradu Hamburgu. Što je, dakako, više logičnije. S vremenom su se u njemačke hamburgere počeli stavljati i ostali sastojci kao što su češnjak, luk, salata te začini sol i papar. Ovi rani burgeri smatrani su gurmanskim jelom i bili su prilično skupi s obzirom na kvalitetu hamburške govedine. To je često bilo i najskuplje jelo na jelovniku.

Tijekom godina hamburgeri su se počeli pripremati širom svijeta te su kao takvi postali simbol američke kuhinje. Danas postoje različite vrste burgera, ovisno o sastojcima koji se koriste. Mogu čak biti i vegetarijanski.

Ako želite uživati u burgerima pripremljenim od svježih namirnica, posjetite Pivnicu Bulevar u Puli. Ondje vas očekuju vrhunski pripremljeni burgeri Classic, Cheese, Mexico, Bayern i Bulevar burger. Vrijeme je da zasladite vaša nepca sočnim i bogatim okusima burgera Pivnice Bulevar.