Dobro pripremljen roštilj je vještina koja se stječe iskustvom

07/08/2019

Priprema roštilja nije tako jednostavna kako se čini. Baš kao i svaki drugi način pripremanja hrane potreban je niz znanja i vještina koji će svaki komad mesa učiniti savršenim. Da biste postali stručni i vrhunski majstor u pripremanju mesa na mnogima omiljeni način, morate naučiti apsolutno sve: od samog odabira mesnih komada i rezanja na odgovarajuće oblike, do pripremanja savršene marinade i uspješnog i ukusnog kombiniranja naizgled nespojivih sastojaka. No, ni to nije sve.

Iako postoje roštilji na plin, svaki roštilj-majstor zna da pečenje mesa na plinu nema nikakvu posebnu aromu, nikakav štih. Zato se roštilji pripremaju na drvu odnosno ugljenu.

Za pripremu savršenog roštilja potrebno je strpljenje i koncentracija. Tim redoslijedom. Morate pričekati da se ugasi vatra da bi ostao žar na kojem ćete ispeći meso. Jačina žara također igra veliku ulogu u ispreplitanju okusa. Primjerice, ako je žar preslaba, meso će se dinstati umjesto peći, što uvelike mijenja strukturu mesa i njegov okus.

Kao što smo ranije spomenuli, svaka vrsta mesa zahtijeva određenu marinadu. A kako bi meso bilo što sočnije, osim odstojanja marinade u hladnjaku preko noći, preporučuje se da se svakih 10-ak minuta premaže meso u loncu koje je pripremljeno za pečenje. Na taj će način meso pokupiti dodatnu vlagu, arome i miris dima tijekom pečenja.

Ništa se ne može naučiti preko noći. I vrhunski roštilj-majstor uložili su godine i godine truda i rada kako bi proširili svoje vidike i upotpunili iskustvo pripremanja vrhunskih komada mesa na najukusniji i najsočniji način.

Posjetite Pivnicu Bulevar u središtu Pule i uživajte u vrhunskim jelima s roštilja! Za vas svakodnevno pripremamo ćevape, punjene pljeskavice i pivske kobasice od svježeg telećeg i junećeg mesa. Tu je i domaća istarska piletina pripremljena na razne načine kako bi zadovoljila nepca svakog pojedinačnog gosta.